onsdag 31 juli 2013

Ros!


Små krukrosor som man köper för att ha inne brukar jag spara (om de överlever vill säga) och så planterar jag dem ute i trädgården! Denna ros på bilden är en sådan, men inte var den så fin när den stod i kruka. Har stått i trädgården ett eller två år nu och kolla så vacker den är! 
Idag är det regn och grått här i Skåne i alla fall där vi bor och ca +17 grader.

tisdag 30 juli 2013

Visningskoloni vid Landskrona slott!

Precis utanför den innersta vallgraven vid Landskrona slott finns ett litet koloniområde som man får gå runt och titta i. Det är uppbyggt för visning och flertalet kolonistugor i olika utförande fanns och olika odlingssätt visades och mkt mer! Här ovan ser ni en del av barnhörnan för vart annars hänger det kaniner på tvättlinan och vart annars står det fjärilshåvar i blomsterkrukorna :O)
                      Majs i gamla mangelkorgar!                     Barnens kolonistuga!
 På G :O)
 Med nypor i öronen :O)
  Kaniner i solstolar + en pojke som provsitter :O)
 Dyna tillverkad av trasmatta!
Flicka bakom murgrönan :O)

Hemma med halsfluss barn idag - start med medicin idag - nya tag om någon dag då lille kryat på sig!
Ha de!

g

måndag 29 juli 2013

Helgens aktiviteter, salta bad och vikingamarknad!

 Då börjar vi med de salta baden i havet i närheten av Mölle! Där spenderade vi nästan en hel dag hos kära vänner i deras lilla hus och i havet och på en liten segelbåt! 
Här går de, syskonen hand i hand - de första stegen ut i det ganska behagliga vattnet! Men badkrukan stannade på land, men doppade en tå :O)

 På väg ut!
 En vindsurfingbräda kan man ha mkt skoj med, den åkte man fram och tillbaka på under säkert en hel timme! Dock inga vågor men det går lika bra att sätta stora syster på att dra lille bror fram och tillbaka :O)
  O nästa dag var det dax att åka på vikingamarknad och där kunde man skjuta pilbåge och då var både pappa och dotter framme för att prova. Ja, när det är något vapen inblandat i någon aktivitet då kan pappan ej hålla fingrarna i styr och jo, då det blev minsann träff på tavlan också trots sidovind :O)
 Vacker flagga i tälttoppen, alla tälten var fina och här går en livs levande vikingagubbe, oklart vem, men ändå :O) 
Andra små detaljer från marknaden! 
 Lille herrn´var dock inte helt på hugget denna dag, han ville ej skjuta pilbåge och ej gjuta tenn. Man fick gjuta en liten Torshammare i tenn som man fick i ett snöre kring halsen men den snälla kvinnnan som hade ansvar för gjutningen gjorde en åt honom ändå :O) Det visade sig sedan att lille herrn´ hade feber så det var ju inte så konstigt att inte han var på topp! Nu två dagar senare - fortfarande feber och är lite sliten. Här är det varmt och fuktigt - igår var det +30 grader här och en luftfuktighet som ej gick av för hackor - något liknande väder idag. Tycker att det är sådär - jobbigt för alla djur när det är sådant tryckande väder. Det blir in i stallet under dagen för hästarna och stugsvalka för oss här inne! Hoppas att ni får en bra dag!

g

söndag 28 juli 2013

Ärtor!

Här om kvällen skördade jag och lille E ärtorna! Blev inte så jätte mkt men ändå bra skörd då man får ha i åtanke att ett gäng hönor varit uppe i odlingsbädden och sprätt rundor :O)

Idag skall vi vara hemma = skönt! Varit mkt farande de senaste dagarna...


lördag 27 juli 2013

Glass skylt!

Så här fin glass skylt hade de utanför caféet vid Landskrona slott! Inga glassgubbar i plast där inte! Denna föll mig absolut i smaken!!
Igår var vi på en heldags utflykt vid havet - kommer lite bilder från den trippen senare - har inte riktigt tid nu för nu bär det av på nästa utflykt! Det gäller att ligga i när det är semester :O)

Ha d!

g

fredag 26 juli 2013

Palt och rårörda lingon!

På tal om mat så tycker jag att palt det är mat med stort M. Mamma har gjort palten - jag har fått för att steka upp! Så här om kvällen var det uppstekt palt med rårörda lingon som serverades. Kanske har man inte helt "vanliga" barn för de älskar palt. Lille E som är 4 år fällde kommentaren "super gott"!! Känns roligt att de tycker om riktig mat! 
Det var som när vi åt på en av restaurangerna på Astrid Lindgrens värld då valde de följande från menyn:
4-åringen valde: Matjesill, kokt potatis, ägg och gräddfil med gräslök.
7-åringen valde: Varmrökt lax med potatis och primörer som nya morötter, ärtskott etc och så var det en örtcreme till.
De skrapade tallrikarna, så gott var det!!

Ha de!

g


torsdag 25 juli 2013

Landskrona slott / Landskrona Citadell !

På onsdagen åkte jag och barnen på en liten utflykt till Citadellet i Landskrona, även kallat Landskrona slott! Barnen var spända hade aldrig varit i något så gammalt slott någon gång, detta har dock aldrig varit någon regelrätt bostad nåja för fångar etc. i så fall. Gammalt som gatan närmare bestämt från 1500-talets mitt. Byggdes främst som en fästning . De runda kanontornen finns i alla fyra hörnen. Det var varit både spannmålslager och fängelse o lite annat genom åren! 
 De små spanar in över området - ska bli spännande!!!
 Den yttre vallgraven.
 Ovan de vackra taken vajjar flaggorna i solen.
 Så ja, nu var vi över vallgrav nr 1, så var det dax för vallgrav nr 2 för att komma in på borggården!
 På G över bron, där inne skymtar borggården. Magnifika byggnader, medeltida, enkla och vackra! 
  Den gröna dörren i ett av tornen leder till fängelset, på detta torn har man byggt på två våningar för att få plats med fler fångar. Där inne döljde sig små kalla celler och en cell där fångarna kunde få en kallvatten dusch om de inte uppförde sig helt enkelt. Var inte så där jätte mysigt där inne om man säger så, fängelse på 17-1800 talet var nog inte helt angenämt helt enkelt. 
Mitt på borggården fanns denna galler försedda brunn - den skulle förstås kontrolleras! Kändes bra att det var ett högt galler runt den!
 Stort valv in genom huvudbyggnaden! Litet sött hus precis intill den inre vallgraven där man köpte biljetterna till guidningen.
 Utanför inre vallgraven fanns det ett café där vi frossade i kakor och glass! 

 Ingången, valvet genom huvudbyggnaden och bron.
 Fina tak - man e ju lite skadad tittar på massa byggnadsdetaljer men, men det var ett fint tak i alla fall :O)
  Fina fönster, fin dörr, fint tak igen vilket funkade fint att sitta på också tyckte vissa!
 Fler detaljer på byggnaderna...

  Dörren in till fängelset! Huvudbyggnadens stöttepelare!
 Vår guide i tidstypiska kläder som med stor inlevelse tog oss genom historien om Citadellet och berättade om pikanta händelser genom århundradena.


Det var lite om vår lilla utflykt till Landskrona slott! Tänk vad mkt man har omkring sig som är värt ett besök! Vackert var det och tänkt så många som slitit med detta bygge. Tegel från ett gammalt kloster återanvändes vid en del av bygget, munkarna var tydligen inte helt lyckliga över att man rev klostret för att bygga Citadellet!

Idag regnar det här hos oss, vilket verkligen behövs. Skönt att få en paus från värmen både för folk och fä. Hästarna njuter av lite svalka och har idag varit ute hela dagen! Heta dagar spenderar de inne i det svala stallet och får där tugga hö istället för att tugga gräs ute! O så slipper de alla jobbiga insekter som bits!

Ha de!

g